Kan du bli utbrent?

Det som er avgjørende er om du bruker mer krefter enn det du har, og om dette spriket varer så lenge at du tømmer kreftene dine.

Hvor lang tid tar det?
Hvor lang tid det tar å bli utbrent, avhenger av spriket. Jo større sprik, desto raskere blir du utbrent.

Langtids-overbelastning
Et lite sprik kan føre til utbrenthet, hvis det varer lenge nok uten at du henter deg inn igjen.

Ved ”langtids-overbelastning” blir du utbrent etter å ha levd på akkord med deg selv over mange år – gjerne flere tiår. Det er den totale belastningen i livet som er viktig – ikke kun jobb.

Korttids-ekstrembelastning
Ved korttids-ekstrembelastning blir du utbrent etter virkelig hardkjør på kroppen.

Det er vanskelig å si hvor raskt det er mulig å tømme kroppens ressurser og krefter. Ved virkelig ekstreme tilfeller vil noen måneder være nok. Det vanligste er et par år - der belastningen varierer i ulike perioder.

Hvordan få energien tilbake?
Da jeg var utbrent, måtte jeg finne ut alt selv. Dette førte til at det tok mye lengre tid for meg å bli frisk enn nødvendig. Jeg bestemte meg for at når jeg ble frisk, skulle jeg hjelpe andre slik at de slapp å gå gjennom det samme som meg.

Etter ni år sluttet jeg derfor som forsker på SINTEF, for å bruke tiden min på å hjelpe personer å redusere stess i deres hverdag og bygge seg opp igjen etter utbrenthet. I tillegg bruker jeg også tid på å videreutviklet fagfeltet.

Nyhetsbrev. Ut over høsten vil jeg fortsette å sende ut nyhetsbrev om hva du kan gjøre for å få energien tilbake. Jeg håper at disse nyhetsbrevene vil hjelpe deg.

Online-foredrag. Trenger du mer informasjon, kan du bestille tilgang til opptaket av et eller flere online-foredrag (webinarer). Disse foredragene er for deg som er utmattet grunnet langvarig overbelastning og stress. Aktuelt foredrag for dette nyhetsbrevet er:

  • W1. Utbrenthet og kronisk stress. Ved langvarig stress og overbelastning kan du bli kronisk stresset. Hva skjer egentlig i kroppen og hvilke konsekvenser har det? Hvordan kan du redusere stressnivået? Foredraget varer i en time (du kan ta flere pauser underveis).

Du kan lese mer om de andre online-foredragene på vår nettside eller i det vedlagte informasjonsarket. Du velger selv om du vil se foredraget over internett eller laste det ned på din pc. Dermed kan du se det så mange ganger du vil.

Psykologisk stressrådgivning. Ønsker du personlig oppfølging, kan du ta kontakt eller lese mer her.

Nyhetsbrevet er skrevet av
Linn Anette Solberg
Psykologisk stressrådgiver/-forsker
Spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi m/fordypning innen stress og utbrenthet

Kontaktinformasjon
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Telefon: 91 58 54 93 Internettside: stressradgivning.no

 


Meld deg på vårt nyhetsbrev og få faktaarket "Utbrenthet" gratis

Din e-mailadresse:

 

Joomla templates by a4joomla