Er du grenseløs?

Det er noen annet å være grenseløs i dagens samfunn enn for femti år siden.

Rollemodeller
Min kjære bestemor var grenseløs og sa ja til alt. Hun jobbet og slet, men det gikk. Hun har vært en av mine viktigste rollemodeller og jeg tok etter hennes atferd, samt den høye arbeidsmoralen som både hun og bestefar hadde.

Under studietiden fikk jeg kommertarer fra andre medstudenter: "Du er her jo hele tiden". Ja, jeg var mye på lesesalen, men det gikk fint og faget var veldig interessant.

Grenseløs
Som forsker ved SINTEF erfarte jeg at det å jobbe, var noe helt annet enn å studere. Tidligere ville ev. laber innsats bare gå utover meg selv, mens nå ville det også påvirke andre kollegaer og avdelingen. Jeg ser i ettertid at min ansvarsfølelse var for stor - nærmest grenseløs.

Jeg hadde heller ingen grense mellom jobb og fritid. Å være forsker for meg, var en livsstil og hobby - ingen jobb... I tillegg var forskningsprosjektene så utrolig interessante at jeg gjerne la inn ekstra innsats uten å føre timer for det.

Jeg stortrivdes og jobbet masse. Det var alltid noen flere bøker og artikler jeg kunne lese. Noen flere prosjekter å ta initiativ til. Og andre forskere og fagmiljøer å samarbeide med - både nasjonalt og internasjonalt. osv. osv. osv.

...den grenseløse arbeidsinnsatsen og manglende restitusjon hadde sin pris...

Grenseløst samfunn
Bestemor bodde i en liten bygd der det var begrenset antall mennesker og muligheter. Å være grenseløs i et begrenset samfunn kan gå, men tiden har endret seg. Samfunnet setter ikke lenger grenser for oss.

Vi må sette grensene selv.

Bevisstgjøring, prioritering og grensesetting er viktigere enn noen gang. Dette er den røde tråden i online-foredragene:

 

Nyhetsbrevet er skrevet av
Linn Anette Solberg
Psykologisk stressrådgiver/-forsker
Spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi m/fordypning innen stress og utbrenthet

Kontaktinformasjon
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Telefon: 91 58 54 93 Internettside: stressradgivning.no

 


Meld deg på vårt nyhetsbrev og få faktaarket "Utbrenthet" gratis

Din e-mailadresse:

Joomla templates by a4joomla