Kan stress skade hjernen?

Med jevne mellomrom får jeg spørsmål om effekten langvarig stress har på hjernen, kan føre til varige skader.

Redusert hukommelse og dårligere læring
Hippocampus ligger i hjernen og er involvert i bl.a. læring, hukommelse og gjenkjenning av nye opplevelser. Hippocampus er latinsk for sjøhest, og strukturen har fått navnet fordi den ligner en sjøhest.

I forbindelse med kronisk stress vil nivået av langtidsstress-hormonet kortisol, bli forhøyet. Over tid vil dette bl.a. føre til forstyrrelser i hippocampus. Dette gir bl.a.:

  • dårligere læring
  • redusert hukommelse
  • forstyrrelse i gjenhenting av allerede lagret informasjon
  • problemer med faktahåndtering

I online-foredraget "Når hjernen blir påvirket" forklarer jeg årsaken de kognitive problemene, ny kunnskap om måling av kortisolnivå, effekten stress har på hjernens følelsessenter m.m.

Langtidseffekt?
Forskerne Robert Sapolsky og Bruce McEwen har begge funnet at hippocampus blir redusert hos dyr som blir utsatt for langvarig stress. Sapolsky studerte sosial stress hos aper i Kenya og McEwen forsket på mus.

Forskning på barn har vist at også de kan få mindre hjerne ved langvarig stress (Joan Luby m.fl.).

Gjelder dette også voksne?
Svenske forskere ved Stressmottakningen, Karolinska sjukhuset, lurte på det samme; vil langvarig stress føre til mindre hippocampus hos voksne?

De undersøkte stresspasienter med alvorlige kognitive problemer. Forskerne brukte en avansert hjerneundersøkelse for å måle størrelsen på hippocampus og amygdala. De fant ingen endring.

Amygdala - hjernens følelsessenter
Årsaken til at de undersøkte amygdala (mandelkjernen) er at denne også blir påvirket av langvarig stress. Amygdala er hjernens senter for følelser. Forstyrrelse av denne strukturen kan føre til flere ukontrollerte følelser.

Lær mer i online-foredraget "Når hjernen blir påvirket".

Kilde bl.a.: "Ur balans" av Dr. Aleksander Perski.

 

 

Nyhetsbrevet er skrevet av
Linn Anette Solberg
Psykologisk stressrådgiver/-forsker
Spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi m/fordypning innen stress og utbrenthet

Kontaktinformasjon
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Telefon: 91 58 54 93 Internettside: stressradgivning.no

 


Meld deg på vårt nyhetsbrev og få faktaarket "Utbrenthet" gratis

Din e-mailadresse:

Joomla templates by a4joomla