Fysisk aktivitet og ditt energinivå

Fysisk aktivitet er et bra antistressmiddel, men det er viktig at du tilpasser intensiteten og varigheten til ditt energinivå.

Positiv effekt
Fysisk aktivitet gir oss mulighet for en stille stund for oss selv, og har positiv effekt på døgnrytmeen og søvn. Det er viktig at du avslutter aktiviteten minst tre timer før leggetid.

Aktiviteten medvirker også til positive endringer i hjernens kjemi - mengden gode hormoner stiger. Dette kan bidra til bedre humør og sinnstemning.

I tillegg fører fysisk aktivitet til reduksjon av opphopede stresshormoner. Hvordan reduksjonen eksakt skjer er det noe uenighet om.

Noen fagfolk mener at fysisk aktivitet fører til økt forbrenning av stresshormoner, andre at reduksjonen skjer ved økt utskillelse, og andre igjen snakker om at stresshormonene nøytraliseres under fysisk aktivitet.

Tilpass treningen
Er du utmattet/utbrent har du begrenset med krefter. Det er da viktig at du tilpasser intensiteten og varigheten på den fysiske aktiviteten til ditt energinivå. Lær mer i online-foredraget (webinaret) "Oppbygging av kroppen etter utbrenthet".

Å gå rolig tur er riktig aktivitetsnivå for de fleste som er utmattet/utbrent. Noen erfarer at de må gå i "skillpaddetempo" for at de ikke skal gå over sine grenser. Hvilken intensitet og lengde som er riktig, varierer fra person til person.

Er aktiviteten for langvarig eller intensiteten for høy i forhold til hva som er riktig for deg, vil kroppen gå tom for krefter. Fortsetter du å presse deg kan kroppen gire seg opp for å mobilisere krefter som den egentlig ikke har. Denne responsen er medvirkende til energinivåets "berg-og-dal-bane" - som er hovedtemaet i online-foredraget "Energivariasjon og aktivitetstilpasning".

Når det er sagt; fysisk aktivitet på riktig nivå (ikke for høy og eller ikke for lav) har positiv effekt for å få energien tilbake og bygge opp kroppen etter utbrenthet. Mitt beste råd: Lytt til kroppen!

Kom deg ut daglig
De fleste kan gå i 20-30 minutter, men for noen få er fem minutter nok. Disse kan gradvis, over flere måneder, øke tiden de går.

Husk at du kan regulere belastning både ved å justere farten og hvor lenge du går. Om nødvendig, ta pause(r) underveis.

Da jeg selv var utbrent, så var det farten som var viktigst. Jeg måtte gå i "skillpaddetempo", men i gjengjeld kunne jeg gå en times tid. Andre derimot kan gå i vanlig tempo, men ikke så lenge. Jeg forteller mer om min erfaring i online-foredraget "Oppbygging av kroppen etter utbrenthet".

 

Nyhetsbrevet er skrevet av
Linn Anette Solberg
Psykologisk stressrådgiver/-forsker
Spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi m/fordypning innen stress og utbrenthet

Kontaktinformasjon
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Telefon: 91 58 54 93 Internettside: stressradgivning.no

 


Meld deg på vårt nyhetsbrev og få faktaarket "Utbrenthet" gratis

Din e-mailadresse:

Joomla templates by a4joomla